tisdagkväll

Har gått/sprungit in till Schaffhausen och tillbaka nu 3 dar i sträck! De e så skönt att jogga längs floden, och se en massa ankor och folk som bara sitter och tar de lugnt. Igår när ja gick brevid floden då ja nästan var inne i stan började en gammal dam snacka lite. De första meningarna fattade ja vad hon sa, men hon snackade schweiz-tyska-dialekten så sen var det bara att byta till engelska. Hon måste vart dement, hon frågade om ja kom från London, när ja sa nej ja kommer från Finland, så frågade hon om vi har kung, nej de har vi inte sa ja. Sen öste hon på med komplimanger, snackade lite till, och så började allt om från början. Första gången tänkte ja att hon bara hade glömt att hon frågat allt förut. Men sen på tredje gången märkte ja ju att allt inte stod rätt till. Säkert 5 gånger frågade hon om ja kom från London, om vi hade kung i Finland, samma komplimanger osv.
De e verkligen kul när nåt sånt händer ändå, ja hade till och med hörlurar i, men ändå ville hon stanna o prata lite!

Schweiz-tyska är annars väldigt grötigt. Man tror de säger en sak, men de e egentligen något helt annat. Råkade köpa tur-retur på bussen hem igår, trodde han sa en väg, men tydligen sa han tur-retur?
Högtyska är ju annars de som talas i Tyskland, tror man kan jämföra lite me närpesiska.. De e samma språk men dialekterna skiljer så mycke att de likabra skulle kunna vara ett språk för sig! Därför e de ännu svårare fö mej att förstå tyskan här, till o me de som snackar tyska kan ha svårt med den schweiz-tyska dialekten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0