tjo

Zürich var enormt. Nattlivet var otroligt.
Hade jättekul natt, men mår förståss mindre bra idag.. Tappade mitt kort som ja använder till buss och tåg också, typiskt. Kom hem efter kl 7 på morgonen, då hade familjen vaknat! Sa gomorron till dem och gonatt till mej själv.

Ikväll stannar ja hemma, får se hur det blir med imorgon, tjejen hade hittat nåt ställe vi kunde åka till, men vet inte desto mer ännu!

fredag igen!

Oh va veckan ha gått snabbt!
Kom just tillbaka från en liten båttur med farföräldrarnas båt. De e varmt å härligt väder så heljen kommer börja perfekt.
Åker in till Zürich ikväll för utgång med Alexandra och hennes nån vän. Ser verkligen fram emot det, ska bara vila lite och hoppa i duschen och sen åka in till Schaffhausen och ta tåget till Zürich.
Hoppas ni har de bra i Vasa också i heljen!

Stein am Rhein



Tog båten igår från Büsingen till Stein am Rhein. De ska tydligen vara en av de finaste båtturerna i Europa. De e jätteskönt å bara sitta på båten o läsa eller lyssna på musik o bara kika vad som finns längs floden. Gick runt lite i Stein am Rhein också, jättemysig liten stad, med en old-town med massa medeltida målningar på husväggarna.

Sitter och planerar nå resas med en tjej på facebook nu just också. Vart de bär av? Vet inte faktist. De e de som e bäst. Man kan bara säga, " ahh, vart ska vi far? " och så hoppar man på tåget och kan fara i princip vart som helst. Ja sa till tjejen ja ska åka me att hon får välja och vraka, hon ska åka hem om några veckor så. Tror hon har södra Schweiz i tankarna, alltså den italienska delen. Så får se vilket ställe hon hittar på!







Googlade bilder från Stein am Rhein, har nog egna foton men är trög med att ladda upp hela tiden..

tisdagkväll

Har gått/sprungit in till Schaffhausen och tillbaka nu 3 dar i sträck! De e så skönt att jogga längs floden, och se en massa ankor och folk som bara sitter och tar de lugnt. Igår när ja gick brevid floden då ja nästan var inne i stan började en gammal dam snacka lite. De första meningarna fattade ja vad hon sa, men hon snackade schweiz-tyska-dialekten så sen var det bara att byta till engelska. Hon måste vart dement, hon frågade om ja kom från London, när ja sa nej ja kommer från Finland, så frågade hon om vi har kung, nej de har vi inte sa ja. Sen öste hon på med komplimanger, snackade lite till, och så började allt om från början. Första gången tänkte ja att hon bara hade glömt att hon frågat allt förut. Men sen på tredje gången märkte ja ju att allt inte stod rätt till. Säkert 5 gånger frågade hon om ja kom från London, om vi hade kung i Finland, samma komplimanger osv.
De e verkligen kul när nåt sånt händer ändå, ja hade till och med hörlurar i, men ändå ville hon stanna o prata lite!

Schweiz-tyska är annars väldigt grötigt. Man tror de säger en sak, men de e egentligen något helt annat. Råkade köpa tur-retur på bussen hem igår, trodde han sa en väg, men tydligen sa han tur-retur?
Högtyska är ju annars de som talas i Tyskland, tror man kan jämföra lite me närpesiska.. De e samma språk men dialekterna skiljer så mycke att de likabra skulle kunna vara ett språk för sig! Därför e de ännu svårare fö mej att förstå tyskan här, till o me de som snackar tyska kan ha svårt med den schweiz-tyska dialekten.

hallo

Lördagen slutade nog med att ja åkte in till baren Lions där finskorna jobbar. Det var fakstist tre tjejjer till där då ja kom och två var från finland, så de spelades lite finsk musik och så innan allt folk började komma. Ja tänkte ja skulle bara vara till 12 och ta bussen hem då, men så blev de ju inte då de kom nå folk ja träffade i fredags som ja lämnade och snacka med då. Sen skulle ja ta bussen hem klockan 1, men då ja hade betalat för det ja hade druckit så lämnade det bara ½ franc!! Bussen kostade 5.20 franc och de va mindre än 10 minuter tills bussen gick. Så ja sprang ut, började springa mot ett håll ja trodde var rätt, när ja kom till änden av gatan såg jag att va fan, ja sprang åt fel håll. De satt nå folk där så i all hast ropade ja bahnhof, bahnhof, wich way is the bahnhof och de visade åt andra hållet så de va bara att kuta, sen hittade inte ja en bankautomat direkt heller. Så då ja äntligen hade tagit ut pengar och var vid busstationen så hade ja förståss missat den.. Så de va bara att gå tillbaka ti Lions och vänta tills 2 bussen kom, så det blev en längre sovmorgon än ja tänkt mej idag pga. att ja kom hem senare än ja tänkt.
Nåja, kul kväll var det också iallafall!

Nu kom ja just hem från Schaffhausen, har vart några timmar med en tjej som heter Alexandra, från Sverige. Kul att träffa nån svensk och få prata lite svenska, har bara snackat finska och engelska hela heljen nu så. Senast ja snackade svenska som öga mot öga med nån var då Malin var här, alltså en å en halv vecka sedan. Så kan säga att munnen gick i ett nu då ja had hemmaplan språket!

De ha vari en jättebra helj, och detta e ju ännu bara början! Gissa om de e skönt, allt nytt, precis allt. Livet börjar liksom från noll och de känns hur härligt som helst!

Diessenhofen

Tog bussen in till Schaffhausen och hoppade på en båt där. Åkte förbi getter som vandrade längs floden, man hörde bräkandet och klingan runt halsen hur bra som helst. Svanar och deras ungar finns överallt, för att int tala om alla ankor/änder.
Åkte till byn Diessenhofen på andra sidan Rhen, alltså hör byn till Schweiz, tog ca. 1 timma. Ozzy hade ja me mej.. eller iallafall hans bok.
Gick runt lite och satte mej sedan ner vid ett cafe. Efter 1 ½ timma kom en annan båt som ja hoppade på och steg av i Büsingen. Har inte hunnit göra nåt annat idag, men de räckte väl. Får se om ja hittar på nåt mer nu för kvällen.











fredagkväll

Hoppade på bussen lite före 8 igår in till Schaffhausen. De regna o va kallt o ja had ingen aning om va ja sku göra. Ja känner ju ingen direkt ännu, så de va bara att knalla på själv. Visste ju att de fanns en bar där de två finskorna jobbade, problemet va bara att ja int fö nånting mindes var den låg. Började gå runt i stan, se va de fanns för barer och nattklubbar, klockan var ju ganska tidigt så de va int så mycke folk ut ännu då.
Efter 40 min gick ja in i en större gränd, tänkte nää jävlar ja kommer ju int hitta dendär baren.. Gissa om int den stod på min vänstra sida då..
Tänkte ja inte skulle vara ut nå länge, till 10 eller något sånt, men satt med finskorna i baren och snackade nån timme, som blev ti flera timmar, sen började komma folk så de var tvungna att börja servera öl. Var just påväg att ta bussen hem klockan 11, när det mittiallt strömmade in folk. De va en liten bar, typ som ett klassrum eller nåt, så de blev ganska fullt.
Behövde bara börja snacka med nå folk, säga att ja var från Finland, och så var problemet med löst med att hitta nå folk att hänga med. Vet int varför men tydligen tycker det de är kul då det finns folk från andra länder där.
Stack sedan till två andra barer med en kille och kollade och dansade lite. Det låg tre slags förfest barer sicksack i den gränden, så det var tjockt med folk inne och ute. De andra skulle dra iväg till nån nattklubb men sista bussen till Büsingen gick hem klockan två ja tänkte att ikväll åker ja hem redan då.
På busshållsplatsen träffade ja en amerikan, sedan två schweizare som kunde knaglig engelska. Stod och skrattade med dem en bra stund innan bussen kom, sen då ja steg in i min buss och skulle betala, hoppar en av schweizarna in, smättar fram en stor sedel på disken, pladdrar nåt oförståeligt på tyska och viftar me händerna. Tydligen betalade han för mej så ja behövde bara ta biljetten och sätta mej, sen stannade han i bussen, stupfull, pladdrade på med busschauffören och hela bussen skrattade åt stackarn. Sen hoppade han bara ut och sprang till sin egen buss.
Tänk att sånt händer? Människorna här är verkligen mer utåt och pratgladare, vilket gör allt mycket lättare speciellt om man far ut själv.

Klockan e snart två här nu och ja ha bara äti frukost ännu. Vet int va ja ska hitta på ida, ska kolla i nå broschyrer nu och se om det finns nåt i närheten som kan vara kul att se!

helj

Helj igen då!
Vad ja ska hitta på? Har inte riktit funderat på det ännu, åker kanske in till Schaffhausen ikväll och se om det händer något där.
Annars går det helt okej här, ska försöka börja planera in lite resor nu också, finns så mycke fint å se här runt omkring. Har kollat på en båttripp härifrån till en stad i Tyskland som heter Konstanz, och sedan därifrån till någon ö ute i sjön Bodensee som tydligen ska vara jättefin. Får se med vädret bara, familjen ska till Konstanz imårån så antingen följer ja me dem eller hittar på något annat..


regnit

Igår dålig dag. Idag bra dag.
Det är inte alls bra väder här nu, regnit och kallt. Ska vara så säkert en vecka ännu..

Var in till tyska staden Singen idag och gick runt i affärer lite grann. Var snabbt inne på Mc-donalds och köpte lite pommes-frites. När jag frågade efter ketchup smättade han fram en liten påse på brickan o sa de kostade 20 cent. Va? När betalar man extra för ketchupen på mäkken? Ja så lite undrande på han men han märkte väl ja va lite trög me tyskan så han ja slapp betala. Underligt att ja fattade allt, utan att behöva ta till engelskan!
I förrgår var vi och kollade upp en slags terräng löpbana i Schaffhausen som hade stationer och så, ska väl masa mej dit nån kväll då det är lite bättre väder. Vi kollade upp ett stort cinema-hus också i Schaffhausen, synd bara att de dubbar de flesta filmer till tyska. Måste söka upp om de sku råka spela nån på engleska, annars är det väl att åka in till Zürich om man vill se originalfilmer med engelskt tal.


tar natten

Mötte upp Monica i Schaffhausen vid 4 tiden och kom hem för en stund sedan. De ha vari en jättekul kväll och verkligen kul att redan lära känna nån härifrån. Hon har visat mej runt i stan och sen grabbade vi lite pizza och åkte till henne. Sen åkte vi tillbaka in till stan till en bar där två finska tjejer jobbade som hon kände.
Efter att ha prata engelska hela dan fick ja knappt ur mej några finska ord, de e jobbigt men ändå häftigt hur snabbt man anpassar sig till engelskan. Lite fick ja väl ur mej på finska, men de kom verkligen en blackout för att det var verkligen inte lätt att prata engelska och finska på samma gång, och sedan tänka på svenska.. Nåja, tror ja hoppar in i baren nån kväll nu i veckan och hälsar på, de va ett litet mysit ställe och inte några människor där så tidigt så de e lugnt om man kommer dit å snackar lite. Har också snackat i telefon med en annan tjej från Finland ida, hon bor typ 45 minuter bort så ska väl träffa henne nån dag med tänkte ja.. allt går fort och ja gillar det!

Vi var upp i ett slott som hette Munot idag också, tog några bilder för det var sån otroligt fin utsikt, men nu får jag inte telefonen att bluetootha med datorn så det kommer inga bilder.. Men google finns ju alltid så knep en bild därifrån istället! Nere runt borgen levde en flock med rådjur, bambin för di som int vet.. sött tyckte jag de var iallafall, något annorlunda!

row row row your boat

Här ha jag gått runt och sjungit " row row row your boat, jumping on the street" men kollade upp det, så tydligen är det " row row row your boat, gently down the stream" .. Men de låter exakt likadant då man sjunger det, hoppsan.

Igår tog jag och tjejen här båten in till Schaffhausen, otroligt fint då man såg hur det ser ut här från båt perspektiv! Tänkte åka på någon längre båttur längs Rhen nån annan dag, de sa att det finns en speciell båttur som är bland de finaste i Europa, måst verkligen åka på den! Vi har en brygga bara 1 minut från huset och det åker massor med stora båtar här förbi hela tiden, så det är bara å kolla när de kommer och hoppa på!

Kom just hem efter en liten springtur, svettades sönder så de blev ingen lång en.. Tänkte gå ut å sola lite och sen hoppa i duschen. Har ännu int heller packat upp så de måste ja väl också göra.

Ska åka in till Schaffhausen och träffa en tjej senare idag. Hon är från Portugal så de ska bli kul att börja träffa nå folk här!




här e bild på var jag bor, då man ser det från båten!




ut å springa

Snart ska ja fara ut å springa längs floden lite, var ju ut å cykla lite i måndags så tog några foton då längs vägen..


..











och till mina vänner..

Skaffa Skype!  Googla bara på de å laddar ner, de går att vara flera samtidigt så man kan ha Skype meeting. Blir lättare å snacka med alla på det sättet!




Lunch

Malin håller på å gör lunchen så ja passade på att kolla datorn lite, internet är lite trögt på kvällen men snabbare nu så därför. Vi ska åka till stationen i Schaffhausen senare då hon ska åka hem. Ja behöver tågkort och ett simkort till telefonen. Annars vet ja inte riktit vad som händer idag, ska väl om någon timma å hämta upp tjejen från dagiset.
Googlade denhär bilden för har inte hunnit ladda upp några av de bilder jag har tagit, men så här ser det ut längs floden här i Büsingen. Vårat hus ligger lite längre bort längs floden med båt utanför också. Ska väl utforska området lite nån kväll med cykel så ja vet var allt finns. Igår va vi till en närliggande by som hette Gailingen tror ja å kollade då tjejen hade simskola. De va på den tyska sidan så man måste alltid ha passet med då man åker över gränserna.
Büsingen är ju annars en Tysk by i den Schweiziska kantonen Schaffhausen. De kallas exklav då det är på det sättet.


Hittade en till bild, där ser ni hur det ser ut, Büsingen är omringad av Schweiz men tillhör ämdå Tyskland. Det ligger ju på gränsen så det är som södra Tyskland och norra Schweiz då man kollar på kartan.




tisdag

18 timmar tog det allt som allt på söndagen att ta mej från Vasa till Büsingen, byn ja bor i. Flyget till Arlanda var försenat så det var nätt och jämnt så jag hann med bytet till Zürich. Ännu värre var att de hade sagt i Tammerfors att det kan hända jag missar det, men då skickar de mej vidare till Oslo, och därifrån till Zürich. De sa också att mitt baggage kanske INTE kommer fram med flyget till Zürich, beror på om de hann lasta på det. Direkt då vi kom till Arlanda hade jag 10 minuter på mej att byta, så jag kollade fort var gaten var och sen sprang allt ja kunde till den. Som TUR var det flyget också lite försenat, annars hade jag troligtvis missat det för ja var bland de sista som kom in.
Baggaget tänkte jag att inte skulle hinna med, men som tur hade det just hunnit med också, annars hade de skickat det på nästa flyg också.
Så på söndag kväll stupa ja i säng fö de hade vari en så otrolig dag med allt.

Igår, måndag så åkte föräldrarna till jobbet direkt från morgonen, båda barnen hade jag också men farföräldrana kom sedan och var här med mej resten av dagen och hjälpte till, vilket va bra!
På kvällen tog jag cykeln och cyklade längs Rhen intill Schaffhausen. Kan bara säga att de e så otroligt fint här, det är nog inte många ställen ja ha sett som ha vari finare än de e här!

Idag har Malin, deras tidigare au pair varit här och hjälpt mej, Hon ska vara här till torsdag och se till så jag kommer in i det. Båda barnen har varit med oss idag också, vanligtvis är tjejen på dagis på förmiddan och killen är hemma med mej men dagiset var stängt idag och hon ville vara hemma igår så det blev så då. Vi har mestadels lekt, ritat och så idag. Efter lunchen gick vi och badade i floden nedanför huset, vädret har varit jätte skönt och varmt idag!
Nu på kvällen körde jag och Malin in till Zingen, en stad i Tyskland och hälsade på hennes tyskalärarinna som jag från och med augusti kommer börja hos. Ja kan ju knappt någon tyska och hon kunde knappt engelska så får se hur det går. Fast de e ju en månad dit så ja ska försöka plugga in lite då, och av barnen lär jag ju mej nya ord varje dag så de e bra. Vi körde en sväng in till Scahaffhausen som bara e 10 minuter bort, en stad som e lika stor som Vasa ungefär.

Nu blir de sovdags, e jättetrött för de ha vari en lång da idag med. Bilder kommer snart då jag har haft tid att fota och ladda upp!

Det börjar bra..

Flyget till Riga blev inställt i sista stund på grund av vädret, ja skulle bara mellanlanda där men sitter nu ännu på Tammerfors flygplats. Ja blev ombokad så ja måste flyga via Arlanda och sedan därifrån till Zurich. Om sex timmar går flyget härifrån så måst väl sitt och deg här nu..


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0